sunnuntai 14. lokakuuta 2007

Oppimiskokemuksia ja blogauksen tulevaisuus opetustyössä

"Mikä ihmeen blogi?" voisi olla tiivistetysti ryhmämme ensimmäinen ajatus blogista puhuttaessa viestintä ja media-kurssilla. Tämän jälkeen on tapahtunut paljon ja ryhmämme on oppinut valtavasti uutta tästä asiasta.

Kurssin aikana olemme oppineet mm. perustamaan oman blogisivuston, lisäämään sinne tekstejä, kuvia ja mielipidekyselyjä. Tämän lisäksi ymmärsimme lopulta blogin idean ja siitä saavutettavan hyödyn. Meidän tehokas ja kiireinen kolmikko löysi blogin kautta yhteisen ajan ryhmätyölle, koska sivustomme mahdollisti työskenetelyn eri aikoina. Kenenkään ei silti tavallaan tarvinnut puurtaa yksin, sillä blogi sisältää myös hienon mahdollisuuden palautteen antoon kommentoinnin kautta, jota hyödynsimme projektin aikana. Välillä työskentelimme myös ryhmänä ja sekin antoi paljon. Ryhmän jäseniltä oppi aina jotakin uutta.

Nyt kun koemme olevamme blogauksen asiantuntijoita tulee pohdittua tulevaisuutta. Miten blogia voisi hyödyntää koulutyössä? Ensimmäisenä mieleemme tuli blogin perustaminen luokan sisäisiä projekteja tai ryhmätöitä varten. Tällöin oppilaille tarjoutuisi mahdollisuus myös muiden töiden arviointiin ja palautteen antoon kommentoinnin kautta. Vaarana voi tietenkin olla asiattomat palautteet. Opettajan tehtäväksi jää markkinoida asia hyvin ja pitää muutenkin työskentelyssä tiukka sensuurilinja. Uskomme, että näin arviointi sujuu ja tarjoaa suuren hyödyn niin palautteen antajalle kuin saajallekin.

Toiseksi mieleemme tuli luokan yhteinen blogi, joka olisi tarkoitettu niin oppilaille kuin vanhemmillekin. Blogiin voitaisiin päivittää kaikki ajankohtaiset ja tärkeät tiedot luokkaa koskien, esim retkistä yms. Luokan järjestäjät voisivat kirjata blogiin päivän läksyt ja muistettavat asiat. Vanhemmat voisivat lukea myös blogia ja samalla he tietäisivät enemmän luokan toiminnasta. Blogissa voitaisiin käydä myös pienimuotoisia keskusteluja esim. myyjäiden järjestämisestä tai leirikoulusta. Ongelmaksi tässä voi kuitenkin muodostua blogin liika avoimuus kaikelle kansalle.

Kaiken kaikkiaan koimme blogin perustamisen ja päivittämisen erittäin mielekkäänä ja loppujen lopuksi vaivattomana toimintana. Aluksi oli vaikea hahmottaa sen toimintaperiaatetta, mutta matkan varrella tieto ja kokemus varttui ja opimme paljon uutta. Nyt voimme hyvillä mielin todeta osaavamme blogata ja tulemme varmasti jossain kohtaa tulevassa työssämme hyödyntämään tätä tietoa ja ennenkaikkea blogin käyttöä (:

t. Jay, Jay & El

Ei kommentteja: