maanantai 15. lokakuuta 2007

Nuorten aikuisten median käyttö

Tutkimukseemme osallistui 22-vuotias mies, 25-vuotias nainen sekä 26-vuotias nainen. Seurasimme heidän median käyttöään noin puolitoista viikkoa päivittäin. Tulokseksi saimme seuraavaa:

TV oli ylivoimaisesti voittaja ajankäytön suhteen. Sitä katseltiin joka päivä. Pääasiassa viihdeohjelmia. Tietokone ja radio olivat myös iso osa päivää. Mielenkiintoista oli, että tutkittavien elämäntilanne vaikutti näiden kahden median osuuteen päivässä.

Esimerkiksi 26-vuotias nainen kävi töissä, jossa radio soi jatkuvasti taustalla niin hän ei voinut välttää sen kuulemista. Kun taas 25-vuotias nainen opiskeli, niin hänen radion kuuntelunsa oli satunnaista. Sen sijaan tietokoneeseen käytetty aika nousi hänellä korkeammaksi, johtuen varmasti hyvin pitkälle opiskelusta. 26-vuotias nainen ei omistanut tietokonetta, joten hänen ajankäyttö sen suhteen oli vähäistä.

22-vuotias miehen TV:n katselu ja radion kuuntelu oli keskivertaista naisiin verrattuna. Tietokone vei usein hänen päivästään eniten aikaa.

Yhteistä kaikille kolmelle oli sanomalehden luku, johon he käyttivät kaikki päivittäin aikaa n. 15min. Myös CD:t ja niiden kuuntelu tntui olevan tärkeää kaikille. Kaikki käyttivt myös puhelinta, mutta naiset selvästi miestä enemmän.

Mieleenpainuvimmat mediakokemukset vaihtelivat hyvin paljon. Välillä se saattoi olla jokin puhelu-tai messengerkeskustelu, uutinen, tv-ohjelma tai radiosta kuultu biisi tai haastattelu.

Kokonaisaikaa tutkittaessa voidaan huomata, että naiset käyttivät mediaan enemmän aikaa kuin mies. Tähän saattoi olla syynä se, että miehellä oli paljon harastuksia töiden jälkeen, joten kotona vietetty aika jäi vähäisemmäksi.

Ei kommentteja: