tiistai 16. lokakuuta 2007

TÄSSÄ SE TULEE!

Tämä on totuus: Mediaa käytetään!

Tutkiessamme 9-26-vuotiaiden lasten ja nuorten aikuisten median käyttöä ja sen jakaantumista eri välineiden kesken kävi ilmi, ettei kulunut päivääkään ilman mediaa. Suuntaa antava tendenssi on, että iän lisääntyessä käyttökin lisääntyi. Parhaimmillaan tai pahimmillaan yli puolet vuorokaudesta vietettiin joukkoviestinnän parissa.

Nuoret aikuiset katsoivat TV:tä joka päivä ja oleilivat tietokoneella tiedonhaun lisäksi mesettäen, surffaillen ja musiikkia kuunnellen tai tehden. Musiikkia kuunneltiin myös radiosta tai CD:ltä. 9-18-vuotiailla tietokone oli ylivoimainen ajanviejä. Sillä surffailtiin, pelattiin tai katsottiin elokuvia. TV:llä ei ollut niin suurta roolia, mutta musiikkia kuunneltiin runsaasti sekä radiosta että muiden välineiden kautta. Huomionarvoista oli, että lehdet kuuluivat kaikenikäisten jokaiseen päivään, iän myötä sarjakuvien vaihtuessa sanomalehtiin. Kirjojen lukeminen oli tutkimusperiodin aikana hyvin vähäistä.

3 kommenttia:

Medialuuta kirjoitti...

Media on arkipäivää kaikille. Se kuuluu syömisen ja hampaiden pesun lailla jokaisen perustoimintoihin. Rinnastus ruokaan on osuva; liian kauan liian paljon syötyään lihoo, mutta sopiva määrä sopivan laatuista ravintoa edistää terveyttä. Mikä tärkeintä: mitä pienempi lapsi, sitä kattavampi on vanhemman vastuu määrän ja laadun valvomisessa. Syömättä ei elä, mutta voisiko mediatta eläminen näivettää henkisesti ja sosiaalisesti?

Medialuuta kirjoitti...

Ja miksei kirjoja lueta? Mielestäni se on alakoulun opettajien vika, kun eivät kaiken tietotekniikan ja matematiikan opettamisen sijaan pakota oppilaitaan lukemaan kirjoja. Kunnon vanhanaikaiset kokeet luetuista kirjoista ja pakkolukua kaikille. Terv. äidinkielenopettaja 1930 -luvulta.

Medialuuta kirjoitti...

No niin, eipä ole ihme, ettei vanhempiin ehditä enää pitää yhteyttä. Kaikki aika kuluu jonkun median parissa. Muualla opiskelevat nuoret ovat jo vuosia olleet liiemmin soittelematta koteihinsa, mutta nyt eivät edes kotona asuvat nuoret ehdi vanhempiinsa pidellä yhteyksiä.....